Historien om Kong Ran 1

Kong Ran boede i Randbøl i Vejle Vesteregn i Tørrild Herrred.

Han udkæmpede et slag i Kongsdalen i Gødding nord for Randbøl med nabokongen Amlund fra Lindeballe. Desværre for Kong Ran blev han selv dræbt i slaget og derefter begravet i den store gravhøj ved Randbøl Kirke. Fire af hans mænd, der også faldt i slaget blev begravet i hver sin høj i Firehøje nord for Randbøl Kirke.

 

Historien om Kong Ran 2

Kong Ran kom på sine gamle dage i krig med kongen af Lundenæs. Kong Ran byggede da skanser i Kongsdalen, mens Lundenæskongen og hans mænd slog lejr i skoven ved Åst.En tåget morgen rykkede Lundenæskongen frem. Krigerne havde camoufleret sig selv og våbnene med grene, så de lignede træer. Sådan nærmede de sig ubemærket Kongsdalen. Pludselig råbte en af vagterne til kong Ran at skoven kom nærmere. Men for sent. I samme Øjeblik blev Kong Ran overrumplet og slået ihjel. Efter slaget blev han begravet i den store høj på kirkegården i Randbøl, der fik navn efter ham.Fire af hans mænd, der også faldt i slaget blev begravet i hver sin høj i Firehøje nord for Randbøl Kirke.

 

Historierne er vandrehistorier, der fortælles tilsvarende om andre steder. Mere historier end historie. Vi ved ikke hvor historierne stammer fra; men de kan følges tilbage til 1700-tallet. De er ikke ganske overbevisende. Måske er der dog noget med Kongsdalen?Randbøl tolkes af sprogforskerne som Landsbyen ved randen (af ådalen), ikke Rans Bøl.Så vi er stort set tilbage ved Henrich Henrichsen omkring år 1647. Vi ved han skrev hvad han skrev. Det er hvad vi ved.

Hvordan så kong Ran ud? Vi ved det ikke. Har kong Ran eksisteret? Vi ved det ikke.

Kilder 1. Niels Schaiffel-Nielsen (2000). Træk af Randbøl Sogns historie. Bind 1. Randbøl Kirke (s 122) 2. Frithiof Pedersen. (2003). En præsteindberetning. Nørup Kirke Kirkeblad dec. 2003 – jan 2004. 45. årgang, nr 1, side 4. 3. Henrich Henrichsen. (Før 1647). Præsteindberetning til Ole Worm.